joi, 27 martie 2014

Cruci din lemn



Daca vom fi atenti in calatoriile noastre prin tara vom putea vedea prin toate locurile pe unde trecem foarte multe cruci . Unele dintre ele prin curtile si gradinile oamenilor, altele pe la raspantii de drumuri, altele inaintea bisericilor sau chiar in centrul localitatilor. Exista multe cruci din fier sau chiar din piatra si marmura , insa predominante ca si material de executie sunt cruci de lemn .
    

Crucile din lemn sunt fie simple fie cu rastignire , adica au pe le pictat sau sculptat chipul Mantuitorului IIsus Hristos. (Scena rastignirii). La crucile pe care le fac folosesc material masiv de stejar si lemnul il comand fie patrat fie dreptunghiular in sectiune . Daca este dreptunghiular in sectiune , atunci crucea este la aceeasi cota peste tot – de exemplu axul principal adica piesa de pe vertical va fi sa zicem de 300 / 30 / 15 cm iar bratul care vine pe orizontala de 150/30/15 cm . La  un astfel de model se sculpteaza scena rastignirii dupa care sub picioarele Mantuitorului se sculpteaza un potir , clestele , cuiele si ciocanul si daca este loc si acel craniu care simbolizeza triumful lui Hristos prin rastignire asupra mortii. Iar de jur imprejurul acestor imagini sculptate se face o funie care simbolizeaza continuitatea vietii. 

Un alt model de cruce sculptata este acela cu un ax patrat in sectiune in parte de jos ,adica un lemn de 30/30 cm care urca la aceste cote 1.5 m . Pe aceasta suprafata se sculpteaza trei impletituri pe trei dintre fetele stalpului , urmand apoi un colac ce inconjura lemnul , o sucitura in forma de butoias , apoi inca un colac si apoi lemnul se continua normal ca si la celalalt model de cruce  , adica dreptunghiular in sectiune.

luni, 3 martie 2014

Cum construiesti o poarta maramureseana



Portile maramuresene sunt niste porti de intrare pe o proprietate . Acestea au un numar de 3 pana la 8 stalpi in cazuri obisnuite iar in cazuri special numarul stalpilor poate fi mai mare . Porti similare acestor  porti maramuresene se gasesc si-n alte zone din tara nu neaparat in Maramures sau chiar pot fi intalnite astfel de porti si-n altte tari. 
Portile din Maramures au ajuns sa fie renumite datorita dimensiunilor mari , pentru uniii uneori gigantice. Stalpii , coloanele de sustinere au 35/35 cm 40/40 cm sau chiar 50/50 cm in cazuri exceptionale. Stalpii au sculptati pe ei motive maramuresene cum sunt colacul , pomul vietii,fagurele de miere , funia sucitura , rombul , etc. In mare parte acestea simbolizeaza bogatia tarii si dragostea. Ca necesar de material pentru o poarta cu trei stalpi avem


nevoie de aproximativ 3m cubi de material finit. In unele cazuri se poate realiza o poarta si din materialul clientului.
 Poarta maramureseana simboliza in trecut bunastare, putere si conferea unei familii un loc aparte  in mijlocul societatii in care traia. De asemenea se credea ca datorita masivitatii  acestor porti pot proteja casa si familia de forte malefice supranaturale.
Aceste monumente de arta sunt comandate de catre persone private pentru intrarile in curtile casei lor , pentru intrari la pensiuni  , hoteluri  , restaurant , dar cele mai multe comenzi sunt cele pentru intrarea intr-o manastire.
Pentru ca sunt mai ieftine , portile cu trei stalpi sunt cele mai cautate si sunt chiar frumoase aducand aminte de portile mai vechi din Maramurres, dar si celelalte modele sunt din ce in ce mai cautate pentru ca numarul stalpilor le face sa fie mai impunatoare sis a arate uneori ca niste case mai mici.

miercuri, 26 februarie 2014

Porti maramuresene sculptate manual



Portile maramuresene sunt porti realizate din lemn masiv si fie delimiteaza o proprietate de spatiul public , fie o proprietate de alta sau chiar pot fi asezate pe domeniul public ca porti de intrare in localitati sau ca mijloc de acces intr-o institutie publica , aceasta putand fi laica sau una religioasa -  aici vorbim de o parohie sa o manastire.


Lemnul din care sunt realizate este de regula lemnul de stejar si acest lucru deoarece aceste porti maramuresene au o caracteristica aparte fata de alte porti ,  prin aceea ca sunt sculptate . Un foarte mare procentaj din elementele portilor il reprezinta suprafata sculptata . Sculptura de pe porti se executa manual . Dar pana la aceasta etapa , trebuie pregatit materialul dupa niste dimensiuni bine stabilite initial , functie de spatiul in care va fi amplasata poarta si de proportiile necesare dobandirii unui aspect estetic cat mai corect si placut.
Lemnul se taie din padure de regula iarna cand nu mai are seva in el , se tine desfacut de coaja o buna bucata de timp  ca sa se zvante  si apoi este crapat , prelucrat dupa dimensiuni , in gatere . Acest lucru se facea mai demult manual .
Dupa ce materialul este pregatit  , se imbina stalpii ,  care vor avea o pozitie verticala  , in grinda de sus , in cununa ,  care este asezata pe orizontala . Lucrandu-se cu poarta intr-un plan orizontal , se face acum desenul modelelor care vor fi sculptate pe ea , modele cu simboluri maramuresene (soarele , funia , colacul , fagurele , sucitura  , funia impletita in trei , pestele , dintii de lup , pomul vietii , etc.)
Pentru a se realiza modelul funiei este necesara o adancire in fibra lemnului de 4- 5 cm  , lucru care se face cu niste dalti speciale , facute din otel de buna calitate , in forja - opera a unor buni fierari .
 Portile pot avea in structura ,  de la doi pana la sase stalpi dar cu imaginatie si indrazneala se pot crea modele si cu mai multi stalpi ; de exemplu – 10 , 12 , 14 etc.
Spuneam ca lemnul din care sunt facute portile este stejarul . Aceasta insa nu este o regula . Se foloseste aceasta esenta pentru ca fiind una tare permite a se face sculptura pe ea . Dar se poate folosi si bradul . Pe o astfel de esenta nu se prea poate face sculptura deoarece are fibra moale si dalta calca sau rupe  , nu taie cum ar fi normal , cum face de fapt in stejar .
Portile maramuresene au bineinteles si un acoperis foarte frumos facut din sindrila , din dranita sau sita , precum si portile de inchidere , usile , care sunt fie din panouri adica pline , fie din sipci , din leturi -  spunem noi .
Cand o poarta este gata ea se da cu lacuri sau se vopseste cu uleiuri spre a fi protejata in timp .
Oamenii isi doresc astfel de porti pentru ca ele reprezinta ca si in trecut , bunastare , pozitie importanta in mijlocul comunitatii , putere , noblete , si creaza chiar impresia de protejare in fata fortelor malefice , prin dimensiunile impresionante pe care le au.