joi, 27 martie 2014

Cruci din lemn



Daca vom fi atenti in calatoriile noastre prin tara vom putea vedea prin toate locurile pe unde trecem foarte multe cruci . Unele dintre ele prin curtile si gradinile oamenilor, altele pe la raspantii de drumuri, altele inaintea bisericilor sau chiar in centrul localitatilor. Exista multe cruci din fier sau chiar din piatra si marmura , insa predominante ca si material de executie sunt cruci de lemn .
    

Crucile din lemn sunt fie simple fie cu rastignire , adica au pe le pictat sau sculptat chipul Mantuitorului IIsus Hristos. (Scena rastignirii). La crucile pe care le fac folosesc material masiv de stejar si lemnul il comand fie patrat fie dreptunghiular in sectiune . Daca este dreptunghiular in sectiune , atunci crucea este la aceeasi cota peste tot – de exemplu axul principal adica piesa de pe vertical va fi sa zicem de 300 / 30 / 15 cm iar bratul care vine pe orizontala de 150/30/15 cm . La  un astfel de model se sculpteaza scena rastignirii dupa care sub picioarele Mantuitorului se sculpteaza un potir , clestele , cuiele si ciocanul si daca este loc si acel craniu care simbolizeza triumful lui Hristos prin rastignire asupra mortii. Iar de jur imprejurul acestor imagini sculptate se face o funie care simbolizeaza continuitatea vietii. 

Un alt model de cruce sculptata este acela cu un ax patrat in sectiune in parte de jos ,adica un lemn de 30/30 cm care urca la aceste cote 1.5 m . Pe aceasta suprafata se sculpteaza trei impletituri pe trei dintre fetele stalpului , urmand apoi un colac ce inconjura lemnul , o sucitura in forma de butoias , apoi inca un colac si apoi lemnul se continua normal ca si la celalalt model de cruce  , adica dreptunghiular in sectiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu